De Werkplaats

Een visie op de toekomst van een academie

Met z’n allen naar de Werkplaats!

De Academie en Vaktekenschool ontplooit zich vandaag vanuit een rijke traditie waarin artisticiteit en vakmanschap hand in hand gaan. Het is een plek waar je binnen komt met een embryonale artistieke gedachte en kan buiten stappen als zelfstandig en zelfbewust kunstenaar.

Dit is steeds ons streven geweest; het respect voor vakmanschap en het streven naar vernieuwende artistieke praktijk. Op die manier trachten we de vinger aan de pols te houden van een dynamische en constant veranderende maatschappij.

Jaren ervaring in het kunstonderwijs leren ons dat de artistieke praktijk niet eindigt bij het eenvoudigweg onder de knie krijgen van een kunstdiscipline. Vaak schort het in een opleiding aan het aanleren van communicatievaardigheden, die van allerlei aard kunnen zijn en alle te maken hebben met jouw kunstwerk en de mogelijke band met de buitenwereld:

Hoe fotografeer je je werk op een professionele manier? Wat kan je in een tekst kwijt over je eigen werk? Waar publiceer je je werk en welke sociale media zijn hiervoor geschikt? Heb je zicht op de regels voor een aantrekkelijke publicatie? En tot slot, kan je je werk een plaats geven in het kunstenlandschap, ben je je bewust van invloeden, van belangrijke voorbeelden?

De zoektocht naar duidelijke, inspirerende antwoorden op al deze vragen resulteerde enkele jaren geleden in de creatie van de Werkplaats.

DE WERKPLAATS

 

De Werkplaats is een zowel bestaande (met specifieke infrastructuur) als virtuele plek (leeromgeving en begeleiding), waar ook alle andere studenten uit de verschillende ateliers welkom zijn. Een beetje naar analogie van de ‘Arts and Crafts beweging’ of het Bauhaus.

Wij geloven dat het gesprek over het eigen werk of dat van een ander (feedback) essentieel is. Daarom leren we onze studenten praten en schrijven over eigen werk, wat nuttig kan zijn voor allerhande publicaties (recensies).

Het leren verwoorden van inzichten over eigen kunstpraktijk, is een wezenlijk onderdeel van jouw groeien als kunstenaar. We leren je ook kijken naar kunst (kunstgeschiedenis). Zo leer je gelijkgestemde zielen kennen en krijg je inzicht in 28.000 jaar kunst!

Fotografie betekent letterlijk ‘Schrijven met licht’. Wat is licht en hoe maakt het jouw kunstwerk nog sterker? In onze fotostudio ga je je eigen kunstwerk professioneel leren fotograferen (reproductie).

We loodsen jou door alle mogelijkheden die het digitale landschap jou biedt om je werk op een publiek platform te plaatsen (website – blog – sociale media…)

Tot slot gaan we het gevecht aan tussen woord en beeld; op zoek naar de kracht van een intelligente bladspiegel (layout), zowel in papieren als digitale producties.

Dat is wat wij een artistieke opleiding noemen. Dat is ons verhaal. Zo wordt de academie een Open School! Waar geen deuren bestaan tussen de ateliers en iedereen een uniek verhaal kan schrijven.

We kijken uit naar jou!

DE DOCENTEN VAN DE WERKPLAATS

Klik op de afbeelding van de docent om meer te weten te komen over de opleiding(en) die zij jou kunnen aanbieden binnen DE WERKPLAATS