Jos Hoste tekenwedstrijd in gemeentemuseum.

Jos Hoste tekenwedstrijd in gemeentemuseum.

Na de bekendmaking van de laureaten en de tentoonstelling in onze galerij, Philippus Nijs, zal een selectie van de 59 ste Jos Hoste tekenwedstrijd inzendingen te zien zijn in het gemeentemuseum van Temse. Deze selectie zal, samen met een projectie van alle tekeningen, te bezichtigen zijn tijdens de tentoonstelling ‘De Zaat blaast’ in een organisatie van erfgoedvereniging Op Stoapel, i.s.m. lokaal bestuur Temse.
Op de tentoonstelling zal ook beeldend werk te bewonderen zijn uit de jeugdateliers van meester Gino (De Lesten Booët), juf Suzan en een individueel werk uit de klas van juf Ilse.
De tentoonstelling is te bezichtigen van 3 juli t/m 26 september 2021, enkel tijdens de weekends. Op zaterdagen van 14u tot 18u en op zondagen van 10u tot 12u en van 14u tot 18u. In Gemeentemuseum Temse, Kasteelstraat 16, 9140 Temse.

 

De Lesten Booët

In de Academie en Vaktekenschool bouwde de zaterdagklas Lagere Graad in Temse, samen met meester Gino dit- imaginaire en laatste- schip in karton. Het hijst zowel de zeilen terwijl het al proefdraait met schoorstenen waaruit de rook hoopvol omhoog kringelt.
In de fantasie van de kinderen vaart “De Lesten Booët” straks ongekende- en eindelijk- zorgeloze avonturen tegemoet.
Het schip werd beplakt met pagina’s van het Engelse vaktijdschrift “The Foundry” uit de jaren 1920 -1930.
De teksten handelen over het gieten en bewerken van metalen als staalsoorten, koper, aluminium, enz… U leest hierin hun toepassingen in de metaalindustrie als toeleveranciers van o.a. stalen platen, en metalen voor constructie van motoren, compressoren, vliegwielen, pompen, machines, auto’s, staalconstructies voor gebouwen en schepen.
De link met Boelwerf en haar historische scheepsbouw wordt hiermee ook inhoudelijk en artistiek onderstreept.
De tientallen kleurige Boelarbeiders (blauw voor de arbeiders, bordeaux voor de meestergasten) die aan de constructie van het schip meewerken ontstonden in een
samenwerking met de klassen Lagere Graad van meester Gino in Temse, Steendorp en Bornem. Ze zijn een hommage, gezien door kinderogen, aan de vele generaties die op de Zaat werkten.