Op woensdag 11 maart is het geen les wegens pedagogische studiedag.

Op woensdag 11 maart is het geen les in heel de academie (ook niet voor de filialen en wijkafdelingen) wegens pedagogische studiedag.

We bezoeken, onder deskundige begeleiding van Els Verstreken en Luc Matthys, het stadsmuseum van Lier achter de schermen en de tentoonstelling “Op de bodem van de hemel” van Ricardo Brey in het Muhka in Antwerpen.IMG_4689_copy
De tentoonstelling Op de bodem van de hemel vormt een brug tussen de twee figuren die Ricardo Brey in zich verenigt: aan de ene kant de historische kunstenaar op een cruciaal moment in de geschiedenis van de Cubaanse kunst, en aan de andere kant de kunstenaar die woont en werkt in Vlaanderen, en werk maakt dat uiterst hedendaags is en kritisch staat tegenover de consumptie van beelden en de gladde manier waarop zij zich tegenwoordig neigen te presenteren. Brey heeft altijd geweigerd om volgens zijn eerste identiteit te worden gecatalogiseerd, en is zijn werk blijven ontwikkelen als een project op lange termijn, gericht op de toekomst en peilend naar universele waarde.

Aanvulling door Bert Bauwelinck:
De Cubaanse Gentenaar Ricardo Brey werd ‘gelanceerd’ in Temse – Ponton 1990. Jan Hoet selecteerde hem in deze ‘try out’ voor de Documenta IX (1992).
Brey had een indrukwekkende installatie op de eerste verdieping van de (destijdse) ruïne Watermolen.