Projectatelier op bezoek bij beeldhouwer & kunstsmid Paul Dekker

Het Projectatelier van de academie ging gisteren op studiebezoek bij Paul Dekker in Tielrode voor een demonstratie smeden.

Ze kregen eerst een rondleiding tussen afgewerkte beelden en gesmede objecten met deskundige uitleg van Paul. Omdat de focus van het bezoek lag op smeden werd er o.a. dieper in gegaan op smelten van ijzererts en verschillende mogelijke verwerkingsprocessen en metaal legeringen. Ze kregen knollen ruw ijzererts en zelfs een meteoriet uit SiberiĆ« te zien. Daarna toonde hij hen verschillende metalen objecten die hij had gemaakt gaande van damast stalen messen tot een gesmede boom. Na de begeesterde uiteenzetting trokken ze naar het atelier, een waar walhalla met smidsvuren, zelfgemaakte hamers, tangen en andere gereedschappen waar menig inquisiteur blij van zou geworden zijn…
Het smidsvuur werd opgestookt tot 1300 graden Celsius en een ordinaire ijzeren staaf werd na 45 minuten hameren, verhitten, bewerken met beitels, plooien met vreemdsoortige tangen en vooral veel vakmanschap omgetoverd tot een… smeedijzeren kapstok, compleet met gesmede nagels en een Sint Andries kruis om het kwade af te weren. Deze kapstok is ook te bewonderen in het Projectatelier van de academie!
Wil je meer weten over smeden en zien wat Paul nog meer maakt behalve een kapstok, kijk dan eens op zijn website: www.workshopsmeden.be