Nog enkele plaatsen vrij voor 2-daagse kunst & cultuur studiereis naar Keulen en Mönchengladbach zaterdag en zondag 28 en 29 oktober 2017

Je kan inschrijven voor slechts 119 euro p/p (op basis van 2 persoonskamer) of 166 euro p/p
(voor 1 persoonskamer) 
Inbegrepen: vervoer heen en terug, 1 overnachting + ontbijtbuffet
(toegang tot musea etc voor eigen rekening)

KLIK HIER voor het volledige programma, voorwaarden en inschrijvingsformulier.

KLIK HIER om online in te schrijven

Je zal snel moeten zijn want de plaatsen zijn beperkt.

Langen Foundation

Kunst en cultuur Studiereis Keulen 2017
Naar jaarlijkse traditie gaan we ook dit jaar een 2 daagse studiereis maken. Ditmaal gaan we richting Duitsland en meerbepaald heb je de keuze tussen het magische Insel Hombroich en het bevreemdende Raketenstation Hombroich (een voormalige raketbasis van de NAVO). De 2 locaties die op wandelafstand van elkaar liggen vind je ook nog The Kirkeby-Feld en de Langen Foundation voor hedendaagse kunst. Nadat we de groep hier afgezet hebben rijden we door naar

Mönchengladbach waar we het Museum Abteiberg bezoeken. Het is een museum voor beeldende kunst van de 20ste en 21ste eeuw en is ontworpen door de Oostenrijkse architect Hans Hollein. De verzameling omvat werken van de vertegenwoordigers van alle belangrijke stromingen in de kunst: expressionisme, constructivisme, dadaïsme, fotografie, op-art, zero, nouveau réalisme, popart, minimal art.

Na al dit hedendaags kunstgeweld kan je gaan chillen in het beeldenpark waar werk van beeldhouwers die diverse stromingen van de moderne beeldhouwkunst vertegenwoordigen en land art projecten.Het park strekt zich uit van de hoogte waarop het museum is gebouwd tot de benedenmuur, die deel uitmaakt van de oude stadsmuren. Van daar kan je de oude binnenstad intrekken voor een terrasje of iets gaan eten in de vele restaurantjes. Ook de shoppers komen aan hun trekken in de lange winkelstraat of in shopping center Minto.


Keulen is onze volgende stop- en slaapplaats. We overnachten in het Novotel aan oevers van de Rijn op slechts 15 min. wandelen van het stadscentrum.

Na een stevig ontbijtbuffet op zondag kan je Keulen en de musea vrij bezoeken of onder begeleiding van een leerkracht van de academie.

 

Hier enkele roemruchtige musea in Keulen met voor elke afdeling van de Academie wat wils :

1) Het Ludwig Museum:
Dit enorme museum meteen aan de Rijn en naast de beroemde Dom richt zich op moderne beeldende kunst uit de 20e en 21e eeuw. Het is een van de toonaangevende kunstmusea van Duitsland
Het huisvest volgende permanente collecties:

 • Het Agfa-Photo-Historama, een collectie met historische fotografie.
 • Een Popart-collectie uit de Verenigde Staten van de jaren 1960, met namen als Andy Warhol, Roy Lichtenstein en Tom Wesselmann.
 • De Russische Avant-garde uit de jaren 1920 met werken van Marc Chagall, Kazimir Malevich en Mikhail Larionov.
 • Het Duits expressionisme uit dezelfde periode, vertegenwoordigd door onder meer Erich Heckel en Ernst Ludwig Kirchner.
 • De op twee na grootste collectie ter wereld van Pablo Picasso, met maar liefst meer dan 900 verschillende werken van deze bekende Spaanse kunstenaar.
 • HOOGTEPUNTEN UIT DE VASTE COLLECTIE: http://www.museum-ludwig.de/en/collection/the-collection/best-of.html
 • TIJDELIJKE TENTO:   
  The Hu­mane Cam­era: Hein­rich Böll and Pho­tog­ra­phy
  1 Septem­ber 2017 – 7 Jan­uary 2018
  On the cen­te­­nary of Hein­rich Böll’s birth, in its new rooms for pho­­tog­ra­­phy the Mu­se­um Lud­wig will ex­amine Böll’s re­la­­tion­­ship to pho­­tog­ra­­phy and tak­ing pho­­to­­graph­s—as a public fig­ure, as an ob­­ject of study, as an aid to his lit­erary work, and as a mo­tif in his writ­ings.

2) Het Wallraf-Richartz Museum:  richt zich op Europese beeldende kunst van de 13e tot het begin van de 20e eeuw, waarbij vooral Duitse schilders goed vertegenwoordigd worden.
Waar de nadruk bij de middeleeuwse verzameling van het Wallraf-Richartz Museum op Duitse schilders ligt, komen bij de renaissance en barok juist veel schilders uit de Nederlanden aan bod. Denk dan aan Rembrandt en Peter Paul Rubens, maar ook bvb Antoon van Dyck. Deze collectie is iets kleiner maar toch ook de moeite van het bekijken waard.

De collectie uit de 19e eeuw is daarentegen weer verrassend uitgebreid. Zo vind je er werken van schilders van de Duitse romantiek zoals Jakob Philipp Hackert en Caspar David Friedrich, terwijl Wilhelm Leibl samen met talloze andere schilders het realisme vertegenwoordigen. Behalve Duitse kunstenaars vind je hier ook een aantal bekende impressionistische schilders uit andere landen, waaronder Paul Cézanne, Gauguin, Vincent van Gogh en Edvard Munch.
Hoewel minder druk bezocht dan de collecties met schilderijen, is er op de tweede verdieping van het museum tenslotte nog een grote verzameling printen en tekeningen te bezichtigen.
Deze zijn afkomstig van tientallen bekende Europese kunstenaars uit verschillende tijdperken. Denk aan Leonardo da Vinci, Albrecht Dürer en Rembrandt, maar ook aan Max Liebermann en Auguste Rodin.

Voor de geïnteresseerden van Keramiek kan onze eigen bus je kosteloos naar Foundation KERAMION – Centre of Modern + Historical Ceramics Frechen te Frechen brengen. ( op 20 km van Keulen): http://www.keramion.de/english.php