LUKZE REIZEN MATTHYS: Zondag 29 januari gaan we het FOMU en het MUHKA bezoeken.

Hieronder wat woorden en enkele interessante beelden hieromtrent en een planning.
Dresscode : Trumpy

Programma:

10u00 : Ingang Fotomuseum Antwerpen, tassen in de kluis met lift naar derde verdieping welke sinds enkele maanden onder de naam Braakland een experimentele ruimte huisvest met snelle, eerder jonge programmatie. Eén van de drie expo’s aldaar heeft als titel “Halfway Home. waarom elke stad zijn ‘Molenbeek’ nodig heeft.”
Brussel behoort intussen tot een van de meest diverse steden ter wereld. De stroom van mensen die nieuw aankomen in deze stad, baant zich organisch een weg naar een aantal specifieke wijken langs het kanaal. Het zijn buurten die voorzien zijn op nieuwkomers. Ze zoeken er land- en lotgenoten, vinden zo makkelijker hun weg naar onderdak, en er is werk voor wie elders moeilijk een job vindt. Deze eerste ontmoetingen vormen een blijvend netwerk, ook jaren na de aankomst wanneer nieuwkomers allang de aankomstwijk ontgroeid zijn. Molenbeek en Kuregem zijn zo’n wijken. Buurten die volgens een eigen logica zijn opgebouwd door haar inwoners en voorbijgangers. Met hun specifieke infrastructuur vervullen ze een essentiële functie in de samenleving. het is een wereld van oneindig veel mogelijkheden, van succes en half afgewerkte dromen, van vallen en telkens weer opstaan. Kurt Deruyter verdiept zich met geduld en interesse in deze delen van de stad. Cars, Priests & Haircuts is het tweede luik van dit project. Het belicht de economische dynamiek Cars, het belang van de religieuze netwerken Priests en de zoektocht naar een identiteit als men twee of meer werelden moet verenigen Haircuts. (foto 1)

10u45 : Tweede verdieping: Saul Leiter (US, 1923-2013) : Pionier in de kleurfotografie.

11u15 : Eerste verdieping: Herman Selleslags (BE, 1938) : Eén van de belangrijkste fotografen van België.


12u30 : Na het bewonderen van het monumentale lichaam van Jean-Pierre van Rossem nemen wij tijd voor een lichte lunch in het Muhka.


13u30 : Van Broodthaers
tot Braekman – Fotografie in de beeldende kunst in België.


15u00 : Huiswaarts