Tentoonstelling “PENTIMENTI” door Catharina Dhaen in galerij Philippus Nijs van 27-01 tot 11-02-2018

tentoonstelling catharina_dhaen_

Het gemeentebestuur van Temse en de Academie en Vaktekenschool nodigen u uit op de opening van de tentoonstelling “PENTIMENTI” door Catharina Dhaen op zondag 28 januari 2018 om 11u00

  • Welkomstwoord door Philip Boël, directeur
  • Openingswoord door Geert Vandersickel, schepen van onderwijs

De tentoonstelling is verder te bezichtigen op:

  • zaterdagen 27 januari en 3-10 februari 2018
  • zondagen 28 januari en 4-11 februari 2018telkens van 10 tot 12u00 en van 14 tot 17u00

Een pentimento (meervoud pentimenti) is een wijziging aan een schilderij, ontstaan tijdens het schilderen van het originele werk. Pentimenti zijn in het afgewerkte schilderij onzichtbaar voor het blote oog, maar kunnen later zichtbaar worden door chemische veranderingen van de verf of door bepaalde moderne technische onderzoekingen.

Pentimenti zijn verbeteringen die de kunstenaar aanbrengt aan zijn originele ontwerp tijdens het afwerken van zijn schilderij, dus geen overschilderingen op het afgewerkte schilderij. Het zijn resultaten van het creatieve proces, het aanpassen van het ontwerp tijdens het schilderen. De term is afgeleid van het Italiaanse werkwoord pentire of in zijn reflexieve vorm pentirsi, berouw hebben. Het wordt ook in het Italiaans als zelfstandig naamwoord gebruikt. In het Frans spreekt men trouwens over un repentir.
MEER: https://nl.wikipedia.org/wiki/Pentimento