Verslag Lukzereis: Een kunstbeurs in Brussel.

Met 8 goudzoekers bezochten wij de Independent Art Fair in Brussel. Independent is de nieuwste telg van de grote beurzen-familie, opgericht in NY en nu voor het tweede jaar in Brussel, waarbij ze Art Brussels al enkele rake klappen uitdeelt. De naam verwijst natuurlijk naar ‘Le Salon des Indépendants’ uit de 19e eeuw. Met slechts 75 galeries is ze dus nieuwer, jonger, sexier en gehuisvest in het Vanderborght gebouw in de Schildknaapstraat. Dit mooie gebouw dateert van 1930, werd opgericht door ‘les frères Vanderborght’, diende aanvankelijk als meubelwinkel, later Dexia bank en is sinds 2012 eigendom van de Stad Brussel.
Bovendien heb je er een rooftop restaurant annex terras. Enkel nog een lulletje rozenwater en een Vip voelt er zich in zijn sas. Flanerend doorheen de vijf verdiepingen hadden we gesprekken over de revival van het medium keramiek, de schaarsheid van het medium fotografie, recyclage van stijlen en materialen, het métier, de hergeboorte van de sokkel voor het beeld en het kader rond het schilderij -alles komt terug- en de uitholling van de privacy door de sociale media. Enkel de jongste telg in ons gezelschap wou nog op de foto, zij is dan ook de mooiste. Wij sloten af in het café-monument ‘La Mort Subite’ met Faro, Kriek, Mort Subite, boterham met kop en paté.

foto, copyright Luc Matthys

“SVS naast een poster van Meatwreck voor Elephant”, 2017
SVS is Vip supporter van het Koninklijke Van Neste Genootschap Oostende.
Meatwreck is a photographic collaboration between artist couple Mitra Saboury and Derek Paul Boyle (LA).
Elephant is a quarterly on contemporary art and visual culture that features fresh faces and original voices, uncovering new trends and talents.