Performance en Tentoonstelling Othman Fekraoui

Othman Fekraoui: Le Témoin II

De performance van Othman Fekraoui , doorheen de straten van Temse, op zaterdag 23 februari 2013, van 15u00 tot 16u00.

[simpleviewer gallery_id=”10″]

Othman Fekraoui, een conceptueel kunstenaar van Marokkaanse origine ( Tanger, °1982) is vooral bezig met erg persoonlijke, hedendaagse kunst.

“ Le Temoin II” ( = de getuige) is een performance die hij wil doorlopen in de hele wereld. In 2009 deed hij met dit project reeds Parijs aan, nu volgt Temse.

“Le Temoin II” is een grafzerk in Byzantijnse stijl, op 4 wielen, waardoor het ook een soort voertuig wordt. In de zerk zit een camera gemonteerd, die de reacties van het publiek op straat registreert.

Door met deze grafzerk doorheen de straten van Temse te wandelen, kaart hij vooral een gegeven aan dat zich voor de meesten onder ons eerder ver weg bevindt ( de dood, een graf).

Tegelijk confronteert hij het publiek in het gewone straatbeeld met haar eigen sterfelijkheid tijdens een willekeurig moment in het dagelijkse leven, en doet hen erover praten, nadenken.

Zo benadrukt hij ook dat elk moment van het leven waardevol is, zijn wandeling met de grafzerk is dan ook te lezen als een reis die begint bij de geboorte tot aan het eindpunt van het leven.

Traject: vertrek aan Galerij Philippus Nijs, Schoolstraat 15, via Pastoor Boelstraat, door de Akkerstraat, naar de Markt, via de Oeverstraat  naar de Houtkaai en langs de Schoolstraat terug naar Galerij Philippus Nijs

Na de performance is de grafzerk (met een plasmascherm erin gemonteerd) te bezichtigen in Galerij Philippus Nijs. Het scherm toont de reacties van het publiek, zijn werk is dus te zien als een vorm van videokunst.

De kunstenaar wil ons zo letterlijk een spiegel voorhouden, en het taboe van de dood doorbreken.

Vernissage was op  zondag 24 februari om 11u00

tentoonstelling-de-getuige

De kunstenaar heeft zijn project dan persoonlijk toegelicht.

Gewijzigde openingsuren voor deze expo, anders dan vermeld op de uitnodigingskaart:

zaterdagen van 14u00 tot 17u00

zondagen van 10.00 tot 12.30u

Op zaterdagen 2,9,16,23 maart en zondagen 24 februari en 3,10,17,24 maart

Klik hier voor de uitnodiging in .pdf