De werkplaats

Bijna 250 jaar lang onderzoek in de kunsten!

Publieksvoorstelling van De Werkplaats

De docenten stellen hun programma voor

Philip Boël

Een visie op de toekomst van een academie

Met z’n allen naar de Werkplaats!

De Academie en Vaktekenschool voedt zich vanuit een rijke traditie waarin artisticiteit en vakmanschap hand in hand gaan. Het is een plek waar je binnen komt met een embryonale artistieke gedachte en kan buiten stappen als zelfstandig en zelfbewust kunstenaar.

Dit is steeds ons streven geweest; het respect voor vakmanschap en het streven naar vernieuwende artistieke praktijk.

Om dit streven kracht bij te zetten startten wij reeds een 5-tal jaren geleden met een bijzonder atelier, dat de bakermat werd voor een vernieuwende onderwijspraktijk in alle academies in Vlaanderen: het Projectatelier, in casu Perron 17.

Hier vinden we kunstenaars die zich niet willen laten beperken door één lespraktijk of kunstvorm. Vaak gaat het om de integratie van twee artistieke métiers (cross-over) of het werken binnen een bepaalde context of ruimte (in situ).

De zoektocht naar inhoudelijke vernieuwing resulteerde in de creatie van de Werkplaats.

De Werkplaats is een zowel bestaande (met specifieke infrastructuur) als virtuele plek (leeromgeving en begeleiding), waar ook alle andere studenten uit de verschillende ateliers welkom zijn. Een beetje naar analogie van de ‘Arts and Crafts beweging’ of het Bauhaus. Kerngedachte is de ondersteuning van de student op elk moment van haar of zijn kunstpraktijk; van het ontwerp over de realisatie tot de uiteindelijke presentatie. Een reis die de moeite is, voor elke mens!

Zo leren we je de eerste schetsen van jouw idee op papier zetten (ontwerp), zodat wat eerst een vage gedachte was concreter en duidelijker voor je wordt. Dan ga je aan de slag, geniet je van alle voordelen van onze infrastructuur en de professionele begeleiding van de docenten.

Onderweg is ook het gesprek over het eigen werk of dat van een ander (feedback) essentieel. Daarom leren we onze studenten praten en schrijven over eigen werk, wat nuttig kan zijn voor allerhande publicaties (recensies). Het leren verwoorden van inzichten over eigen kunstpraktijk, is een wezenlijk onderdeel van jouw groeien als kunstenaar. We leren je ook kijken naar kunst (kunstgeschiedenis). Zo leer je gelijkgestemde zielen kennen en krijg je inzicht in 28.000 jaar kunst! Tot slot profiteer je ook van onze fotostudio waar je je eigen kunstwerk leert fotograferen (reproductie).

Dat is wat wij een artistieke opleiding noemen. Dat is ons verhaal. Zo wordt de academie een Open School! Waar geen deuren bestaan tussen de ateliers en iedereen een uniek verhaal kan schrijven.

We kijken uit naar jou!

Zit je met vragen of wil je meer info?

We staan je graag te woord