Schilderkunst Bornem

Geplaatst op door

Leerkracht: Machteld De Vleeschouwer

De lessen gaan door  in het C.C. Ter Dilft in Bornem op:

  • dinsdag van     13.30u. tot 17.00u.
  • dinsdag van     18.30u. tot 21.35u.
  • woensdag van 18.30u. tot 21.35u.
  • zondag van      09.20u. tot 12.00u.

Komen schilderen in Bornem? Spring eens binnen in het atelier!

Hieronder vind je alvast het antwoord op enkele vragen:

Deze diashow vereist JavaScript.

Wat moet je kunnen?

Het voornaamste is goesting hebben om met verf en kleur je wereld in beeld te brengen. Heb je al ervaring met schilderen? Of helemaal niet? Geen probleem! Het programma wordt op maat bijgestuurd.

Zit elk jaar apart?

Alle jaren volgen samen les in hetzelfde atelier. De ateliersfeer is zeer belangrijk. Behalve een plek om te leren is het atelier ook een kruispunt van uitwisselingen waar iedereen wel iets van de ander kan opsteken.

Moet je veel materiaal aankopen om te kunnen starten?

Aanvankelijk heb je enkel een palet en penselen nodig. In het atelier zijn papier, schilderdoek en de meest gebruikte teken- en schildermaterialen aanwezig. Natuurlijk wil je na een tijd je eigen materiaal hebben, maar je kan dus alles uitproberen alvorens een investering te doen. Je krijgt hieromtrent ook alle info tijdens de lessen.

Is het verplicht met olieverf te schilderen?

Er wordt geen techniek opgelegd. Je maakt kennis met alle technieken tijdens de eerste jaren en na verloop van tijd ontdek je welke het best bij je past. Zo zou je eventueel ook de hele opleiding in aquarel kunnen afwerken.

Worden er uitstappen georganiseerd?

Meerdere keren per jaar gaan we een museum of tentoonstelling bezoeken. In België maar ook naar het buitenland.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je begint in de HOGERE GRAAD waarin je alles leert wat met schilderen te maken heeft.

In het eerste jaar maak je via basisoefeningen kennis met het schilderen. Meestal rond klassieke onderwerpen zoals stilleven, interieur en landschap. Er zijn ook technische lessen. We werken met acrylverf, inkt, aquarel, krijt, pastel… later ook met olieverf. Buiten de basisoefeningen is er ruimte voor vrij werk. We bespreken wel samen of het onderwerp geschikt is en voldoende mogelijkheden biedt. Vanaf het tweede jaar kan er ook naar levend model gewerkt worden: portret- en figuurschilderen. Daarnaast maken we meer complexe studies om een groter inzicht te krijgen in toon- en kleurcontrasten, verftexturen, ruimtewerking, enz. We bestuderen diverse stijlperiodes en maken een kopie van een werk van een bekende meester.

schilderkunst-bormen

In het derde en vierde jaar bepaal je geleidelijk aan zelf waar je interesses liggen. De ontdekking dat je graag naar menselijk figuur schildert doet je misschien besluiten om je hierin verder bekwamen tijdens alle volgende jaren. Evengoed evolueer je naar thematisch of abstract werk.

Na de hogere graad kan je naar de SPECIALISATIEGRAAD waar je een persoonlijk traject uitstippelt.

Tijdens deze jaren heb je de mogelijkheid om in een ‘beschermd milieu’ zelfstandiger te werken en een eigen weg in te slaan.  De bewuste keuze van persoonlijke onderwerpen en thema’s, uiteraard met de nodige ondersteuning en samenspraak, is hierbij van primair belang.  Uiteindelijk streef  je ernaar een serie werken te maken die blijk geeft van individuele artistieke inzichten.

schilderkunst-bormen2